Pages

Monday, September 20, 2010

Paberi valmistamine

Olin selle juba unustanud, et tegin suvel paberi valmistamisest terve seeria pilte. Täna alles avastasin, et need mul arvutis on. Nüüd siis jagan oma tegemisi ka teistega:)



Sellel pildil on suurem algus juba tehtud. Pabermass on juba leotatud ja mikserdatud.
Leotamine võtab olenevalt toormaterjalist aega mõni minut kuni pool päeva. Seekord tegin massi köögipaberist ja see liguneb põhimõtteliselt koheselt veega kokku puutudes. Massi sain püdelaks saumiksriga.
Samas olen katsetanud isegi kataloogipaberiga ja siis tegin paberi enne leotamist paarisentimeetristeks tükkideks ja leotasin pool päeva. Massi sain püdelaks köögikombaini abiga.



Paberi valmistamiseks on vaja sobivas mõõdus raame. Üks on kaetud sääsevõrguga (võib kasutada ka tülli) ja teine on ilma võrguta. Ja kauss peab olema kindlasti raamidest suurem, sest muidu ei saa sealt korralikult massi raamile.
Raamid peavad olema käes täpselt sellises järjekorras nagu pildil. Ilma võrguta raam peal ja võrguga raam allpool. Võrk peab olema alumisel raamil ülemisel küljel.
Niimoodi kahte raami korraga käes hoides kastame need siis vedelasse pabermassivette. Massi ei pea vees üldse palju olema. Kuna mina tahtsin kujunditega mustrit teha, siis panin massi rohkem. Mida vähem on pabermassi vee sees, seda õhema paberi saame. (Õige koguse arvestamine tuleb kätte juba pärast paarikordset katsetamist.)
Kui me oleme raamid vette kastnud, siis tõstame nad võimalikult horisontaalses asendis veest välja. (Kui raamid on käes veidi kaldu, siis jääb paber ebaühtlase paksusega.) Seejärel laseme vee rahulikult välja nõrguda. Raputamine ja pigistamine sellel hetkel pole soovitatav. Muidu jääb jällegi mass raamile väga ebaühtlaselt.


Samal ajal on meil laual (mina kasutasin kändu laua asemel) valmis lautatud raamist veidi suurem riidetükk. Ja ka vajalikud tööriistad paneme stardivalmis:)







Tõstame need kaks raami ilusti selle riidetüki peale. Vajadusel paigaldame motiivid. Mina kasutasin motiivideks helmepoest ostetud puust ripatseid. Samas võib motiivide kasutamisel lasta fantaasial lennata. Olen näiteks ehtsate puulehtedega ja lilledega teinud mustreid. Loomulikult pole motiivide kasutamine kohustuslik. Kui me tahame siledat paberit, siis pole motiive vaja.


Kui oleme motiivid ilusti paika sättinud, eemaldame pealmise raami (selle, millel polnud võrku küljes).











Ja katame kogu värgi teise samasuure kangatükiga.









Hoides pealmist kangatükki tihedalt vastu massipinda, keerame kogu kupatuse kummuli. Alumine kangatükk oli vajalik ainult selleks, et pealmist kangast tihedamalt vastu raami saaks hoida. Kui hoiame kahest kangakihist korralikult kinni, siis pole ohtu, et midagi paigast nihkub.
Seejärel eemaldame alumise kagatüki (nüüdseks küll juba pealmise) ja hakkame svammiga vett välja tupsutama. Tupsutada tuleb piisavalt, et mass võimalikult kuivaks jääks. Nii tuleb raam paremini pealt ära.




Kui mass on piisavalt kuiv, siis eemaldamegi selle allesjäänud raami.







Asetame tagasi teise riidetüki, et saaksime uuesti kogu kupatuse teistpidi keerata.








Nüüd saame motiivid massist eemaldada.








Paneme igaks juhuks pärast uuesti kangatüki peale tagasi ja asetame paberi siledale aluspinnale kuivama. Mina kasutasin selleks ära remondist üle jäänud vahtplasti plaati.
Kuivatada võib näiteks päikse käes, radika kõrval või ahju otsas. Loomulikult võb ka mõne laua peal kuivatada, kui pole ohtu, et pisipere seda sealt maha ei tõmba.
Siledat paberit võib kuivatada ka triikides. Sellek pannakse kangaga koos paber paari kihi ajalehe vahele ja hakatakse triikima. Üldiselt on see tegevus üsna tülikas ning elektrikulukas ja õigustab ennast ära vaid siis, kui sul on ruttu vaja seda paberit kasutada. Motiividega valmistatud paberit muidugi triikida ei tohi, sest siis triigid ju mustri siledaks:D

Kui paber on lõpuks korralikult ära kuivanud ja sulle tundub, et see on liiga kõver, siis aseta see paber kataloogi vahele ja pane peale veel hunnik raamatuid. Päeva (või paari) pärast on paber ilusti sirge.

Siin on veel paar pilti sellest, mida saab pabermassist valmistada
http://jutakasitoo.files.wordpress.com/2010/03/p3080117.jpg
http://jutakasitoo.files.wordpress.com/2010/03/p3080112.jpg
http://jutakasitoo.files.wordpress.com/2010/03/p3130006.jpg

No comments:

Post a Comment