Pages

Tuesday, November 23, 2010

Paberpärlite valmistamine

Panin siia suve lõpupoole paberi valmistamise kohta infot ja pilte, kuid väga paljud on huvi tundnud, kuidas teha pärleid.
Püüan siis lühidalt asja ära selgitada. Pilte mul protsessi kohta pole, nii et tuleb piirduda vaid tekstiga.
Tegelikult pole paberhelmeste valmistamine mingi tuumateadus, kuigi võib jääda selline mulje.
Kindlasti läheb sul vaja paberit, vett, saumiksrit või köögikombaini ning PVA liimi. Tegelikult saab ka ilma liimita, aga siis ei ole soovitatav nende helmestega pikemat aega vihma kätte jääda. Liimiga ja lakitud helmestega olen isegi dušši all käinud. Ikka meelega, et näha, kuidas nad vee koormusele vastu peavad. Helmed muutsid natuke pehmemaks, kuid pärast paaripäevast toatemperatuuril kuivatamist oli kõik jälle endine.
Nüüd siis protsessist:
Kõigepealt tuleb paber vee sees pehmeks leotada. Leotamise aeg sõltub paberi koostisest. Näiteks salvrätid on pehmed kohe, kui veega kokku puutuvad. Ajalehed ja koopiapaberid tahaksid umbes tunnikese liguneda. Olen proovinud ka läikivast kataloogipaberist massi teha ja seda materjali leotasin umbes pool päeva. Oleks võib-olla vähemaga ka hakkama saanud, aga kindluse mõttes lasin sellel mõnuga liguneda.

Kui paber on pehme, siis tuleb see saumiksriga või köögikombainiga ühtlaseks püdelaks massiks mikserdada. Tuleb vaid jälgida, et vett oleks piisavalt, muidu ei taha köögiseadmed korralikku tööd teha. Pärast mikserdamist on soovitatav suurem osa veest välja kurnata. Mina kasutan selleks tavalist plastmassvõrguga köögisõela. Kui see tehtud, siis võib massile lisada tooni andmiseks värve (guašš, akrüül, akvarell). Ilusad värvilised helmed saab ka vävilisest paberist või salvrättidest. Aga toonimine pole üldse kohustuslik. Helmeid võib pärast akrüülidega üle värvida. Olen isegi küünelakke ülevärvimiseks kasutanud.

Koos tooniandvate lisanditega võib ka PVA liimi juurde panna. Toone ja liimi segatakse juurde käsitsi, siin pole enam miskrit vaja. Seda, kui palju liimi vaja panna, ei oska ma küll öelda. Teen seda tunde järgi ja pigem natuke vähem kui esialgu tahaks. Mida rohkem on liimi, seda plastmassisema välimuse helmes saab, ent voolida on jällegi lihtsam. Mulle meeldivad ikka paberjama välimusega helmed (salvrättidest saab suisa sametise pinna) ja mudin igat helmest ettevaatlikult näppude vahel, mitte ei rulli neid peopesal.

Ostsin kunagi poest ka katsetamise jaoks valmis pabermassi ja seal tundus liimi ohtrasti olevat. Helmeid sai vabalt peopesal rullida.

Kui helmed valmis veeretatud, siis panen nad ahju otsa kuivama. Hiljem puurin peenikese puuriga (akutrelliga) augud sisse. Olen proovinud ka märjalt auke teha, aga kuna hambatikuga tuleb auk nii suur, siis eelistan pigem puurimist. Kindlasti tasub neil meeles pidada, kes tahavad märjalt hambatikuga auke teha, et helmest ei tasu tiku otsa kuivama jätta. PVA liimib ilusti helme tiku külge ja selle eemaldamist ma ausalt öelda ette ei kujuta.

See ongi lühidalt kõik. Kui jäi midagi arusaamatuks, siis ootan kindlasti kommentaare:)

No comments:

Post a Comment